Mi történik, ha keresztezzük az árpát és a durum búzát?

Egy spanyol vállalat tritordeum néven forgalmazna egy új, a durum búza és a vad árpa keresztezésével létrehozott gabonafajtát, amely ígéretük szerint nem csak fenntartható, de tápértéke is magasabb a búzáénál.

„Ellenálló a gombafertőzésekkel szemben, aszálytűrő, a tápértéke pedig magasabb, mint búzáé, igaz, csak a mediterrán országokban termeszthető” – ezek a tritordeum jellemzői a gabonafajtát megalkotó Agrasys ügyvezető igazgatója szerint.

Pilar Barceló a FoodIngredientsFirst portálnak elmondta: a fenntartható gazdaságban nevelhető gabonafajtából sütött kenyér tízszer annyi luteint tartalmaz, mint a fehérlisztből készült verzió, zsírsav összetétele pedig az oliva olajéra hasonlít, ezért vonzó alternatíva lehet az egészségtudatos fogyasztók számára.

A cég szerint egy 400 grammos veknire sütésekor mindössze 10 centes többletköltséggel kell számolniuk a gyártóknak, és nem csak a pékségek, de a gazdák számára is megéri majd az új fajta bevezetése. „A fehér liszttel gyakorlatilag képtelenség pénz keresni Európában, az árak az 1970-es évek szintjén vannak” – tette hozzá az Agrasys menedzsere. Az Európai Élelmiszerbiztonsági Hivatal (EFSA) már engedélyezte a tritordeum forgalmazását az EU területén, a spanyol vállalat a tervek szerint az EU mellett Ázsiában és az Egyesült Államokban is megkezdi a gabona forgalmazását.

Iratkozzon fel Ön is hírlevelünkre és értesüljön a friss blogposztokról: https://blog.syngenta.hu/hirlevel

Fent vagyunk a Facebookon is: https://www.facebook.com/syngentaagrarklub