Mi várható idén kukoricafronton? – Indul a szezon (I. rész)

A 2014-es rekordhoz képest 2015-ben 30 százalékkal esett vissza a kukoricatermés, majd tavaly ismét jó eredményeknek örülhettek a gazdálkodók. A kukorica 2016-os össztermése 9,1 millió tonna, hektáronkénti átlaghozama 8,6 tonna lett, amely kitűnő eredmény. A kukorica érzékeny az időjárási változásokra, így mindent meg kell tennünk azért, hogy a jövőben is, hosszú távon biztonságosan és eredményesen termeszthető legyen ez a stratégiai növényünk.

A Syngenta komplett technológiája nagyszámú kísérleti és gyakorlati eredménnyel alátámasztva hozzásegíti a gazdálkodókat a jövedelmezőbb kukoricatermesztéshez. A Syngenta új kukorica generációját öt szemes – SY Batanga, SY Photon, SY Dartona, SY Zephir, SY Senko, valamint két rekordtermésre képes siló hibrid, a SY Sincero és SY Zoan képviseli 2017-től. A sikeres termesztés érdekében a kukorica számára már a kezdetektől zavartalan fejlődést kell biztosítani. Ezt segíti a Force 1,5 G, amely az elsőszámú megoldás a kukoricabogár lárva ellen és alkalmazásával átlagban 1,6 tonna kukoricatermést tudnak a gazdálkodók megmenteni hektáronként. A tavalyi év kedvezett a kukoricának, de őszig a zöld állományok ideális táplálkozási és peterakási helyet biztosítottak a kukoricabogár imágóinak is. Ennek köszönhetően 2017-ben is komoly kártételre számíthatunk, ezért a visszavetett kukoricák esetében feltétlenül érdemes betervezni a Force 1,5 G-vel végzett talajfertőtlenítést is.

A kukorica szegmensébe ettől az évtől elérhető új, négy hatóanyagú, széles spektrumú gombaölő csávázószer, a Maxim Quattro, amely a vetést követően nem csupán a csíranövényt védi, hanem hosszú hatástartamának köszönhetően a fiatal növényt is, ezzel képes megalapozni a teljes tenyészidőre a kukorica növény jobb egészségi állapotát.

A sikeres kukoricatermesztés elengedhetetlen feltétele az időben elvégzett gyomirtás: a három hatóanyagú Lumax a változó gyomflóra mellett is eredményesen veszi fel a küzdelmet a gyomok ellen és segít megakadályozni a káros gyomszelekció kialakulását. A Calaris Pro a jelenleg forgalomban lévő gyomirtó szerek közül az egyik leggyorsabb és leglátványosabb hatást biztosítja, akár tűzoltásszerű beavatkozásra is lehetőséget biztosít. A Pronik Plus a kukorica legfontosabb gyomnövényei ellen teljes spektrummal rendelkezik. A Quilt Xcel élettani hatása révén, mind takarmány- és csemegekukorica termesztésben, mind vetőmag előállításban nagymértékben képes tompítani a stressz okozta negatív hatásokat. A melegedő klimatikus viszonyok hatására több, korábban csak kevesebb figyelmet kapott kártevő – mint a kukoricamoly, a gyapottok bagolylepke – egyre erősebben éreztetik jelenlétüket. A két hatóanyagnak köszönhetően az Ampligo a lepkekártevők valamennyi fejlődési alakja ellen védelmet biztosít.