Michigan: szarvasmarha TBC-riasztás

Amíg földrészünkön nem csökken az afrikai sertésvész okozta aggodalom, az Atlanti óceán túlpartján már a szarvasokban is keresik a TBC jeleit.

Itt a szarvas vadászat szezonja, ezért a michigani hatóságok felkérték a vadászokat, hogy az elejtett állatokban keressék a szarvasmarha-tuberkulózisra utaló jeleket. Az illetékesek szerint ugyanis terjedőben van a fertőző betegség, amit a közelmúltban egy hatalmas marhatelepen mutattak ki Michigan államban. Az Associated Press arról számolt be, hogy 1998 óta ez volt a 73. gulya, amelyben kimutatták a Mycobacterium bovis baktérium okozta szarvasmarha-tuberkulózist.

A szarvasmarha-tuberkulózis elsősorban a szarvasmarhákra veszélyes, azonban más állatok is fertőzhetnek. A betegség a vadon élő állatokról könnyedén átterjedhet a farmokon tartott haszonállatokra és a tüdő mellett előfordulhat a belekben és a test más részein is.

Ezért a vadászokat arra kérik, hogy alaposan vizsgálják át az elejtett szarvasokat, még akkor is, ha egészségesnek tűnnek, és felsorolnak néhány, a szarvasmarha-tuberkulózisra utaló jelet:

A megfertőződött állatok mellkasüregében vagy a tüdőben lehetnek sárgás vagy barnás borsóméretű csomók. Emellett a fej és a nyak nyirokcsomói duzzadtak lehetnek. Itt jelentkezik ugyanis elsőként a betegség, ami előrehaladott állapotban a tüdő és a mellkas-üreg után akár bármelyik testrészen észlelhető lehet.

Iratkozzon fel Ön is hírlevelünkre és értesüljön a friss blogposztokról:https://blog.syngenta.hu/hirlevel