Miért drágul a vanília?

Ahogyan a fejlett országokban egyre több természetes élelmiszert fogyasztanak, úgy szorul ki bizonyos fogyasztói rétegek kívánságai közül a kristály vanília. Ez vezetett odáig, hogy egy csomag madagaszkári vanília éppen tízszer annyiba kerül, mint öt évvel ezelőtt.

A drágulás jó hír a vaníliafarmereknek és a nagyobb exportőröknek, de rossz hír a pékségek és az élelmiszeripari vállalatok számára, amelyek gazdálkodása a termékeik fűszereitől függ.

Ahhoz, hogy megértsük a hirtelen áremelkedést, látnunk kell, hogy hosszú munkaigényes folyamat után kerülhet a vanília a piacra. A növény, a vanília-orchidea eredetileg Mexikóból származik, és már Amerika felfedezése előtti időkben a kakaó ízesítésére használták, és a beporzást madarak, valamint rovarok végzik. De ma főként Madagaszkáron termesztik, ahol nincsenek ilyen beporzók, és mivel az éves beporzás időablak kicsi, ezért szorgos malgasok kézzel csinálják egy kis beporzóbot segítségével.

„Betakarítás után a toktermést forró vízben áztatjuk, aztán körülbelül 48 órán át gyapjútakaróba csomagoljuk, majd elölről kezdjük, végül a vanília fadobozba kerül. Később a napra tesszük száradni, de mindössze egy órára naponta” ­– mondta el Jürg Brand, a madakaszkári Premium Spices vezetője, hozzátéve, hogy az egész munkafolyamat hónapokig tart.

A nagy élelmiszeripari cégek, mint például a Nestlé és a Hershey’s néhány éve bejelentették, hogy nem helyettesítik a természetes vaníliát mesterséges aromával. Már ez is felhajtotta az árakat, ám idén márciusban egy vihar tönkretette a madagaszkári vaníliatermés mintegy harmadát.

Fotó: Pixabay