Miért is van szükségünk a női farmerekre?

Előző posztunkban arról írtunk, hogy a mikro gazdaságokkal rendelkező afrikai női farmerek támogatására a Syngenta összefogott a TechnoServe Kenya nonprofit szervezettel. Most lássunk néhány számot, hogy a világ élelmezése szempontjából indokolt-e ez a program.

Kezdjük azzal, hogy bolygónk lakói közül minden kilencedik súlyosan alultáplált. Naponta 180 ezer újszülött látja meg a napvilágot, így a prognózisok szerint a tavalyi 7,3 milliárdról 2030-ra 8,5, 2050-re pedig 9,7 milliárdra nő az emberiség létszáma. Ezért 2050-re a szójababtermelést 51, a búzáét 60, a cukornádét 87, a kukoricáét pedig 71 százalékkal kellene növelni.

De a forrásaink korlátozottak, hiszen a szárazföld mindössze 12 százaléka művelhető, és csupán a vízkészlet 3 százaléka édesvíz. Vannak viszont rejtett tartalékaink.

vilag-lakossaga-ok

A fejlődő országokban a mezőgazdaságban dolgozók 43 százaléka nő, ám ők igen nehezen indíthatnak saját vállalkozást. Afrikában például 95 százalékos arányban utasítják el az alacsony termelékenységű, átlagosan alig egy hektáros farmmal rendelkező nők hitelkérelmét, és a férfiaknál jóval nehezebben jutnak földhöz, piachoz és technológiához is.

Miután a fejlődő országokban a férfiak tulajdonában lévő gazdaságok termelékenysége 20-30 százalékkal magasabb, a Syngenta tanulmánya szerint a különbség megszüntetése révén 150 millióval több ember juthatna élelemhez.

Fotó: Pixabay.com