Miért nem termel több rizst Nigéria?

Nigériában azt jelenti a rizs, amit nálunk a kenyér. Mindenki rizst eszik, számtalan módon elkészítve, de a fogyasztás mintegy fele importból származik, és a 60 százalékos vámtarifa miatt egy év alatt megkétszereződtek az árak. A BBC utánajárt, hogy miért nem termesztenek többet, hiszen mindenük megvan hozzá: föld, munkáskéz, víz.

A ma 170 milliós Nigéria negyven éve importálja a rizst, és manapság napi ötmillió dollárt fordít a termény szállítására. „Ezt nem engedhetjük meg magunknak tovább” – jelentette ki Audu Ogbeh mezőgazdasági miniszter, aki szerint ez a hibás importpolitika okozta az ország elszegényedését.

Nézzük a számokat: az elmúlt öt évben 17 millió tonna rizst vásárolt külföldön Nigéria. A FAO adatai szerint csak tavaly 2,3 millió tonnát, miközben 5,2 millió tonnára volt igény. Jóllehet a legnagyobb rizsfarm évi 50 ezer tonnát bocsát piacra, a legtöbb farmer kisméretű földeken dolgozik, elavult módszerekkel. A termelési módszerek fejlesztésére és a hozam növelésére pedig ugyan lenne igény, de nincs rá pénz, mert a kereskedelmi bankok óriási kamatot kérnek – állítja a helyi Rizstermelő Szövetség.

Amint Joseph Jatau Kudu egy rizsfarmer a BBC-nek elmondta, csak 30 százalékos kamatra kapna hitelt, ezért a 15 hektárján mindent kézi munkával végeznek.

A mezőgazdasági miniszter szerint az idei év végéig rizsből önellátó lesz az ország, de az AgroNigeria ügyvezető igazgatója, Richard Mbaram ezt vágyálomnak tartja, és elképzelni sem tudja, hogy az évtized végéig elérjék a célt. Mert hiába költenek sokat logisztikára a raktáraktól a szállításig, sőt, még kutatás is folyik, ha a fejlesztés nem ér el a termelőkig.