Mikrobák – óriási változást hozhatnak az aprócska élőlények

A mikrobák felhasználása nem újkeletű a gazdálkodásban, a következő években azonban a Syngentához hasonlóan nagy agrár-vállalatok is kiveszik majd a részüket a talaj termékenységét segítő apró szervezetek célzott tenyésztésében és felhasználásában.

Komposzt, talajtakaró növények, vetésforgó – ezek a régóta használt gazdálkodási technikák mind a talaj megfelelő mikrobiális egyensúlyát hivatottak javítani. Az agrárium szakértői szerint a mikrobák a közeljövőben önálló termékekként is megjelennek majd a piacon, új lehetőséget adva ezzel a gazdáknak hozamaik javítására – hangzott el az SXSW Eco konferencián.

„A molekuláris technológiával a mikrobák olyan csoportjait vizsgálhatjuk meg, amelyek korábban láthatatlanok voltak a számunkra” – fogalmazott a panel beszélgetésen Gwyn Beattie, az Iowai Egyetem bakterológia professzora. A mikrobákon alapuló növényvédelmi termékek több szempontból is előnyösek lehetnek a hagyományos verziókkal szemben. Egyrészt szerves voltuknak köszönhetően egyszerűbb a hatósági engedélyeztetésük, másrészt egyformán használhatók a bio és a standard gazdaságokban is. Számtalan startup cég mellett a legnagyobb mezőgazdasági vállalatok, így a Syngenta is jelentős összegeket fektet a szektor lehetőségeinek kutatására, a szakértők szerint a mikrobiális termékek robbanásszerű növekedés előtt állnak.

A mikrobák számtalan módon kijuttathatók, többek között csöpögtető öntözéssel és permetezéssel is, a legérdekesebb lehetőség a vetőmagok mikrobiális kezelése, hiszen ebben az esetben a gazdák a magokkal együtt „készen kapják” a megfelelő mikróba-környezetet, amivel javíthatják a terméshozamot. A mikrobák piaca ugyanakkor egyelőre eltörpül a hagyományos növényvédő szereké mögött, a BioAg Alliance adatai szerint a hagyományos növényvédelem tavaly mintegy 240 milliárd dolláros piacával szemben a mikrobák mindössze 1,8 milliárd dollárt értek el.