Mikrokert az űrből az otthonunkba

A NASA mérnökei azért fejlesztették ki a hidroponikus kertészetet, hogy az asztronautákat egy hosszabb űrutazás során is ellássák friss zöldséggel. A módszer a Földlakók körében is egyre népszerűbb, a DesignLibero „zöld kereke” nem csak hasznos, de a modern lakások dísze is lehet.

A hidroponikus kertészet lényege, hogy a növényeket speciális, áramlást biztosító edényekben, ásványi anyagokkal dúsított folyadékban nevelik. A növények így föld és szükség esetén napfény nélkül termeszthetőek, ezért ideálisak az asztronauták számára. A DesignLibero a NASA által kidolgozott technológiát építette be Green Wheel nevű hidroponikus eszközébe, amelyet saját belsőépítészeti és látványtervezési tapasztalatával fejlesztett tovább.

A kecses, kör alakú forgó kertecskében számtalan növény termeszthető, a középre helyezett világítótest pedig a lehető legtakarékosabb módon gondoskodik arról, hogy minden hajtás egyenlő mennyiségű fényt kapjon. A szerkezet az optimális növekedés érdekében forgatja a növényeket, a beépített víztartály és öntöző rendszer pedig minimálisra csökkenti a működtetéséhez szükséges kertészeti tudást. A Green Wheelt táblagép vagy okostelefon segítségével is vezérelhetjük, a megfelelő növényfajta kiválasztása után a berendezés saját adatbázisát felhasználva javaslatot tesz az ideális hőmérsékletre és vízmennyiségre.