Milyen lehet az angol bor?

Angol bor? Ne vicceljünk, kérem. Ez úgy hangzik, mint a magyar narancs, ami valójában importált citrom volt a Tanú című filmben, és amiről azt mondja Pelikán gátőr, hogy kicsit sárgább, savanyú, de a mienk.

De nem! Igenis van angol bor, és büszkék is rá. Főleg azért, mert még a rómaiak honosították meg a szőlőt a ködös szigeten, akárcsak a Rajna völgyében. Igaz, akkoriban igen kiegyensúlyozott, enyhe időjárás uralkodott Európa-szerte. Az tette lehetővé a Római Birodalom terjeszkedését, majd az akkori klímaváltozás, a lassú lehűlés indította dél felé a germán törzseket, ami a birodalom összeomlását eredményezte.

No, mindegy, szóval vannak borászatok Albionban, igaz, csak a legdélebbi keskeny sávon. South Downs egy 670 négyzetkilométeres földrajzi egység, és amint neve is mutatja, lent, Anglia déli partvidékénél található. A The Guardian című lap hosszú fotóriportot közölt a helyi szőlészetekről, ahol hektáronként 2470 tövön érik a termés.

A tájegység 210-270 méteres hegy(?)csúcsai és a tenger közti lapályon jó helye van a szőlőnek – mondja a Bolney birtok borásza, de a borról, cukorfokról egy szót sem szól. Talán nem véletlenül, hiszen a tengerszint fölött 40 méternyire lévő birtokot ugyan a dombok megvédik az uralkodó nyugati széltől, de a cikkből az is kiderül, hogy nem lehet valami erős az a bor.

Az átlagos hőmérséklet az áprilistól szeptemberig tartó vegetációs időszakban ugyan 12-15 fok között van, ami nem is hangzik rosszul, de nyáron gyakran napközben sem emelkedik 25 fok fölé a hőmérő higanyszála. Emiatt nem is csoda, hogy kicsi a termőterület. Az Egyesült Királyság 133 bortermelőjét képviselő honlap szerint manapság összesen 2000 hektáron terem a szőlő, és egy-egy átlagos birtok nagysága négy hektár.

Iratkozzon fel Ön is hírlevelünkre és értesüljön a friss blogposztokról:https://blog.syngenta.hu/hirlevel