Mindennapi sörünk

Nagy és káros hatással lehet a spanyol söriparra a no-deal Brexit és a gazdaság azt követő lassulása – közölte az ágazati szövetség, a Cerveceros de Espana.

Spanyolország elsősorban boráról híres, de a német, brit és lengyel söripar után a spanyol az Európi Unió negyedik legnagyobb söripara, amely 2017-ben 3,8 milliárd liter sört főzött.

Azonban a nagy sörfőző nemzet, a brit maga is behozatalra szorul, és Nagy Britannia a spanyol sörök harmadik legnagyobb importőre. Az spanyolok ugyanakkor az export mellett rengeteg hazai sört adnak el a turistáknak, azonban az Egyesült Királyságból már egyre kevesebben jönnek. Amint az El Pais írta, júniusban például 2,1 millió turista érkezett a brit szigetekről azonban 5,3 százalékkal kevesebben, mint egy évvel korábban. És emiatt jelentősen csökkent a sörfogyasztás.

És ha már a fogyasztásnál tartunk: sehol sem kerül többe a sör, mint Izlandon. A mellékelt grafikon készítői a fogyasztói árak alapján azt állapították meg, hogy tavaly az izlandiak fejenként 707 dollárt költöttek a frissítőre, pedig ami a fogyasztás mennyiségét illeti, néhány más ország alaposan megelőzi a szeles sziget lakóit.

A Beers of Europe kimutatása szerint például 2017-ben az egy főre jutó sörfogyasztás Csehországban volt a legmagasabb a lakossághoz számához képest.