Mióta mutatható ki a felmelegedés?

Az EPA, az Egyesült Államok környezetvédelmi ügynöksége (United States Environmental Protection Agency), a hosszú távú adatok összevetésével is bizonyítja: a felmelegedés folyamatos az USA egymással határos 48 államában, vagyis Alaszka és Hawaii nem szerepel a számításokban.

Ez a görbe azt mutatja, hogy hány nappal rövidült vagy hosszabbodott a tenyészidőszak a hosszú távú átlaghoz képest. A kulcsdátum 1980, amióta a tendencia folytonos növekedést, vagyis a tenyészidőszak hosszabbodását mutatja.

A következő még érdekesebb.  A sárga vonal az utolsó tavaszi fagyok dátumának változását jelzi, és jól látható, hogy 1970 óta egyre korábban következik be a fagymentes időszak, bár a sok éves átlaghoz képest csak 1980-tól látni számottevő, ugyanakkor folyamatosan növekvő eltérést.

A vörös görbe pedig az első őszi fagyok bekövetkeztét mutatja. Eszerint a húszas évek dereka és 1990 között az átlagos körül voltak a márt értékek, de 27 éve egyfolytában az átlagot meghaladó számokra utal a görbe, vagyis eszerint egyre később jön az őszi fagy. Évtizedünkben például már nagyjából öt nappal később, mint a hosszú távú átlag.