Mit ér néhány farmer élete?

Néhány farmer öngyilkossága után az indiai kormány engedélyezte a gazdáknak, hogy az 500 rúpiásokkal legalább vetőmagot vehessenek.

Indiában amúgy is magas az öngyilkos farmerek aránya, mert évek óta aszály sújtja a több mint egymilliárdos országot. Az aszály miatt a termés nagymértékben elmarad a várakozásoktól, és a többnyire zsebkendőnyi földeken gazdálkodó családok nehézségeit a világpiaci élelmiszer árak csökkenése is fokozza. Így az eladósodott farmerek csak uzsorahitelhez jutnak, és nem tudják ledolgozni az elmaradásaikat.

Na, erre a helyzetre tett rá jó néhány lapáttal a bölcs miniszterelnök, Narendra Modi sokkoló lépése. Káosz alakult ki a két legnagyobb címletű bankjegy, az 500 és az 1000 rúpiás érvénytelenítése után. Csakhogy emiatt gazdák milliói nem tudtak vetőmagot és műtrágyát vásárolni.

A Pénzügyminisztérium a drámai helyzetet látva észbe kapott és gyorsan engedélyezte a gazdáknak, hogy az 500 rúpiásokért bevásárolhassanak az állami kézben lévő üzletekben. A kiváló döntéshez tényleg alig néhány ember halála kellett, és az a veszély, hogy ha nem vethetnek, nem lesz termés, és még nagyobb ellátási gondokat kell megoldani. Az viszont érthetetlen, hogy Delhiben miért nem próbálta valaki felvilágosítani Narendra Modit?