Mit jelent a klímaváltozás az Európai Unió számára?

A Fórum a Mezőgazdaság Jövőjéért (Forum for the Future of Agriculture) egyik kiemelt témájaként szerepelt idén a klímaváltozás gyakorlati hatása, kiemelten az Európai Unió mezőgazdaságát érintve. Gazdasági és társadalmi szempontból is fontos a mezőgazdaság szerepe az EU-ban, majd 12 millió gazdának és további 4 millió embernek jelent munkahelyet. Napi szinten több mint 500 millió állampolgárnak kell élelmiszert biztosítania, miközben a gazdasági és időjárási változó körülményei miatt egyre nagyobb kihívás kedvező áron jó minőségű élelmiszert kínálni.

A legnagyobb kihívás a változó klíma lesz a következő években, melynek mind a talaj, az erőforrások – főként a víz, és a növénytermesztési gyakorlatra is hatással lesz. Az emelkedő hőmérséklet negatív hatással lehet a termés minőségre és mennyiségére is, például arra, ahogy a vetőmagok fejlődnek. Emellett a stabilitást is veszélyeztetik a szélsőséges körülmények, melyek a magok fejlődési szakaszában még nagyobb rizikót jelentenek.

A vízhiány is egyre nagyobb kihívás lesz az európai mezőgazdaság számára, a déli területeken csökkenő csapadékmennyiség, az atlanti régióban bár éves szinten több csapadék, nyáron mégis száraz időszakok várhatóak. Ez növelheti a vízkészletek tulajdonlása és elosztása miatti konfliktusokat. Emellett további probléma lesz a csökkenő talajvízszint.

Továbbá a talaj kémiai, fizikai, biológiai tulajdonságai is megváltoznak, a struktúrát, minőséget és termelékenységet befolyásolva. A talajerózió és biológiai sokféleség csökkenésére számíthatunk, ahogy ez már Dél-Európában látszik is.

Nincs kétség afelől, hogy a változásokhoz alkalmazkodni kell, a kérdés, hogy vajon az EU klímapolitikája, a zöld törekvések elegendőek lesznek-e, vagy további erőfeszítéseket kell tennünk?