Mit okozott a vizeinkben a hőség?

Most, hogy vége a meteorológiai nyárnak, és a napi csúcshőmérséklet megegyezik a globális felmelegedés felgyorsulása előtti, vagyis a négy-öt évtizedes nyári értékekkel, emlékezzünk meg arról, milyen anomáliákat okozott a hőség az európai vizekben.

Augusztus elején, amikor 39,5 fokkal megdőlt a németországi hőségrekord, több mint egy tonna hal pusztult el a Rajna felső szakaszán. Többségük pénzes pér volt, amely leginkább a gyors folyású, oxigéndús vizek lakója, viszont legfeljebb 23 fokos vízben érzi jól magát. Augusztus elején azonban az említett szakaszon azonban 27 fokosra emelkedett a folyó hőmérséklete.

Másrészt az Északi-tengerben új fajt figyeltek meg, mégpedig egy csapat palackorrú delfint, mégpedig a Dogger-bank, vagyis a Dogger-pad felett. Ez Anglia, Hollandia és Dánia között húzódó, nagyjából 17 ezer négyzetkilométeres homokpad, ahol az Északi-tenger átlagosan 94 méteres vízmélységével szemben 30 méter körüli a vízmélység. Legsekélyebb részén pedig mindössze 13 méter mély a tenger. Ezért évszázadok óta közismert kitűnő halászhely, és nagy meglepetést okozott az arra dolgozó holland halászoknak, hogy osztozniuk kellett a zsákmányon az ilyen északon sosem látott palackorrú delfinekkel. A nagyjából tíz delfin hetekig ott maradt, és csak augusztus elején úsztak vissza dél felé.

Fotó: Pixabay.com

Iratkozzon fel Ön is hírlevelünkre és értesüljön a friss blogposztokról:https://blog.syngenta.hu/hirlevel