Monszun gondok Indiában

India élete a június elején kezdődő monszuntól függ. Eddig ugyan egy százalékkal több esőt hozott az átlagosnál, de az eső eloszlása távol volt az ideálistól.

Csupán az az ország 58 százaléka kapott normális csapadékmennyiséget, a többi terület vagy porzott az aszálytól, vagy fuldoklott az esőzések okozta áradásban. Emiatt a nyári vetésű növények termésének nagy része odalett, így a hagyma ára kétszeresére nőtt két héten belül, a paradicsomé pedig négyszeresére emelkedett egy hónap alatt, annak ellenére, hogy a nyári vetésű növények ültetési területe idén 3,3 százalékkal 79,13 millió hektárra nőtt.

Az egyenetlen esőzések nagyobb ültetési területek ellenére kevesebb élelmiszer-gabonát eredményezhetnek, ami arra készteti Indiát, hogy növelje az étkezési olajok, cukor és hüvelyesek behozatalát, és potenciálisan korlátozza a gyapot, a rizs és a takarmány-összetevők exportját.

India középső része például a szokásosnál 21 százalékkal kevesebb esőt kapott, Dél-India egyes régióban pedig akár 34 százalékos csapadékhiányt is regisztrált az Indiai Meteorológiai Intézet (IMD).  Ezzel ellentétben Radzsasztán nyugati területei 126 százalékkal több esőt kaptak, és áradások több mint 300 ember halálát okozták.

A monszun az ország éves csapadékmennyiségének mintegy 70 százalékát adja és létfontosságú a gazdálkodók számára, mivel a földek felét nem öntözik. A mezőgazdaság az India 2 ezer milliárd dolláros gazdaságának 15 százalékát adja és 1,3 milliárdos lakosság több mint felét foglalkoztatja.