Most kell nagyon figyelni a szántóföldi növényekre – I. rész

Bíztató fejlődési állapotban van a búza, a kukorica és a napraforgó, s az előrejelzések szerint kiváló lesz a repce idén, ám a gazdálkodóknak most nagyon kell figyelniük, mert az enyhe tél miatt veszélyes kórokozók, kártevők is megjelentek a szántóföldeken.

A Syngenta az elmúlt hetekben Hódmezővásárhelyen, Dalmandon, Pápán és Hajdúböszörményben tartotta a hagyományos Szer-show-ját, amelyeken összesen csaknem ezerkétszáz gazdálkodó vett részt. Ezek a találkozók alkalmat adtak arra, hogy a szántóföldön mutassuk be a Syngenta búza, napraforgó, kukorica és repce portfolióját, s a hozzájuk kapcsolódó új, innovatív növényvédelmi készítményeket.

_D4S4680

A mintegy 1,5 millió hektáron vetett őszi kalászosokat a kalászhányás környékén érte az április végi fagy, amely több helyen kisebb termékenyülési problémákat okozott, ennek ellenére összességében kifejezetten kedvező képet mutatnak, hangsúlyozta Harmat Ákos, a Syngenta kampánymenedzsere. Az enyhe tél után kora tavasszal viszont szinte azonnal megjelentek a kórokozók és kártevők, amelyek ellen csak jól időzített, megbízható növényvédelmi készítményekkel lehet védekezni.

Mint Harmat Ákos elmondta: kalászosban idén vezették be a Seguris Xtra gombaölő szert, amely egyedülálló módon három, különböző csoportba tartozó hatóanyagot – triazolt, strobilurint és SDHI-t – is tartalmaz. Szintén lényegesen kedvezőbb áron juthatnak hozzá az elődjénél modernebb Moddus Evo szárszilárdítóhoz. Idén tovább bővül a Syngenta búzafajta kínálata: a Falado kenyérbúza révén magas terméshozam realizálható. Ezen kívül egyre népszerűbb a magyar piacon is a Syngenta hibridárpa programja, a Hyvido, amelynek révén egyedülálló őszi árpa hibridek érhetőek el.

_D4S4782

– Az elmúlt években rendkívül sikeres napraforgó esetében a tavalyihoz hasonló, 600 ezer hektáros vetésterülettel számolunk, a kelőfélben lévő napraforgót szerencsére nem károsította a fagy – mondta Harmat Ákos. – Viszont mostanság várható az első gombabetegségek megjelenése, amely ellen feltétlenül védekezni kell, s jelenleg országosan súlyos problémát okoznak a levéltetvek. Napraforgóban megnehezíti az ellenük való védekezést, hogy a nagyméretű levelek fonákján helyezkednek el. Emiatt itt is csak a tartamhatással rendelkező, akár felszívódó, szisztemikus hatású hatóanyagot is tartalmazó készítmények jöhetnek szóba.

 A napraforgó területén piacvezető Syngenta portfoliója olyan új, kiváló termőképességű  hibridekkel bővült, amelyek minden szegmensben kiemelkedő alternatívát kínálnak a termelők számára. Az SY Arisona a hagyományos, az SY Diamantis a Clearfield, az SY Bacardi a Clearfield Plus hibridek között jelent újdonságot, míg a SY Gracia CLP egyszerre magasolajsavas és Clearfield Plus gyomirtású hibrid.