Mú-mú farm Kambodzsában

Kambodzsáról többnyire csak annyit tudunk, hogy ott találták meg az egykor a mai Laosz, Thaiföld és Vietnam jó részét elfoglaló khmer birodalom fővárosát, Angkort az őserdő mélyén. Most viszont az az érdekes, hogy egy amerikai család létrehozott egy tehenészetet, aminek a Moo farm nevet adták. Délkelet-Ázsiában a közelmúltig nem fogyasztották a tejet, de újabban a tehetősebbek körében divatba jöttek a tejtermékek.

Igaz, mivel nemigen vannak tehenészetek, tejport importálnak. Kína például az egyik legnagyobb tejpor importőr. Korábban több nyugati cég próbálkozott tejüzem létesítésével, de az csak csepp a tengerben. Kambodzsában egy éve létesült az Angkor Dairy Products Company Limited, amely még tejsűrítményt és joghurtot is készít, de friss tejet továbbra sem lehet kapni. Ezért Matthews család kifejezetten friss tej forgalmazásra hozta létre a Moo Moo farmot, ahol 25 tehén biztosítja a kétliteres flakonokba valót.

Az eredetileg Utah államból származó család persze nem csak a vakvilágba indult sivatagos otthonából, hiszen Bill Matthews évekig a bangkoki nagykövetségen szolgált, fia pedig Thaiföldön járta ki a főiskolát, és ismerik a helyi szokásokat. Így könnyű volt megszervezni, hogy a pasztőrözött tejet Phnom Penh több üzletében is árusítsák.

A tudósítás szerint a kambodzsaiak büszkék arra, hogy saját friss tejüket ihatják, ami jobb ízű, mint a tejporból előállított készítmények.