„Mustárbenzinnel” repülne a Quantas

Az ausztrál légitársaság rövidesen elindítja az első gépét Los Angelesbe, amit részben bioüzemanyag hajt.

 Már a végső tesztek folynak azon a Boeing 787-9 Dreamlineren, ami Sidney és Los Angeles között kerozinnal valamint „mustárbenzinnel” fog repülni. Hosszú ideje hallani híreket a bioüzemanyagokról. A cikkek hol az emberiség megmentőjének, állítják be a bio-fuelt, hol a termesztőit olyanoknak, akik élelmiszer helyett „benzint” termesztenek. Most maradjunk csak a hírnél.

A terv szerint a Dreamliner tankjában 30 százaléknyi bioüzemanyag lesz, amit a Brassica Carinatából, vagyis az etiópiai mustárból állítanak elő. A légitársaság szerint ily módon 20 százalékkal csökkentik a szén-dioxid kibocsátást a kizárólag kerozinnal való repüléshez képest.

Az etióp mustárt Dél-Ausztráliában termesztették, és a Quntas együttműködik a kanadai Agrisoma Biosciences agrártechnológia társasággal, és az a céljuk, hogy 2020-ra már kereskedelmi mennyiségben állítsanak elő „mustárbenzint”.

Ekkor már 400 ezer hektáron termesztik Brassica Carinatát, amiből állítólag 200 millió liter bioüzemanyagot állíthatnak elő. A légitársaság egyébként tavaly 4,8 milliárd litert használt fel.

Iratkozzon fel Ön is hírlevelünkre és értesüljön a friss blogposztokról:https://blog.syngenta.hu/hirlevel