Nagy-Britannia egyre kevésbé önellátó  

A Brexit utáni mezőgazdasági politika bevezetése egy lehetőség arra, hogy Nagy Britannia végre fejlessze az önálló élelmiszer-ellátást – jelentette ki a Farmerszövetség, az NFU.

A szövetség arra figyelmeztet, hogy az Egyesült Királyságban az önellátás képessége stagnált az elmúlt 15 évben, ez pedig kiszolgáltatottá tette az országot. Az ellátás a világpiaci mozgásoktól függ, arról nem is beszélve, hogy az élelmiszerbiztonság az import esetében jóval alacsonyabb annál, amit a hazai termelőktől megkövetelnek.

Az NFU hangsúlyosan figyelmeztetett a helyzet komolyságára, mondván, ha mától megállítanák az importot, hamar üresek lennének az élelmiszer raktárak. Mindezt arra alapozzák, hogy tavaly a felhasznált élelmiszerek mindössze 61 százaléka termett az Egyesült Királyság területén, egy százalékkal kevesebb, mint 2014-ben, ugyanakkor 13 százalékkal kevesebb a 20 évvel ezelőtti szintnél.

„A kormánynak új mezőgazdasági politika révén lehetőséget kell teremteni arra, hogy a mezőgazdasági ágazat versenyképes és dinamikus legyen”– jelentette ki az NFU elnöke, Meurig Raymond rámutatva ugyanakkor, hogy „az önellátás növelése nem jelenti azt, hogy kizárjuk azokat a piacokat, ahol már megvetettük a lábunkat, vagy hogy a piacvédő intézkedéseket kellene hoznunk.”

Szerinte a magas színvonalú élelmiszerbiztonsági előírások önmagukban nem elegendőek, hiszen meg kell fordítani a helyben termelt élelmiszerek arányának csökkenését.

Élelmiszerbolt szektor elemzői úgy vélik, hogy a Brexit következtében a kiskereskedők valószínűleg több hazai élelmiszerforrást fognak keresni. Így kevésbé lesznek kiszolgáltatva a valutaárfolyamok ingadozásának, ami lassíthatja az élelmiszer árak növekedésének tempóját.