Nagy hozamemelkedésnek örül az angol mezőgazdaság

Az éves betakarítási felmérés azt mutatja, hogy Angliában az összes fő terményből többet takarítottak be idén, mint tavaly – írta a Farming UK.

A felmérés – a mezőgazdaság számára legkedvezőbb – kelet-, közép és délkelet-angliai vidékek 110 600 hektárján dolgozó 137 farmgazdaságra terjedt ki, és az eredmények szerint az őszi búza átlagos hozama elérte a 9,9 tonnát hektáronként, ami 17 százalékkal magasabb, mint a tavalyi, és 7 százalékkal haladta meg az ötéves átlagot.

Az őszi árpa szintén jobban teljesített, mint 2018-ban, hiszen a hektáronkénti 8,8 tonnás hozam 14 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbi értéket. A tavaszi árpa esetében konkrét adatokat nem közöl a portál, csupán azt írja, hogy hozama 23 százalékkal növekedett a bázishoz képest, és 9 százalékkal volt több az ötéves átlagnál.

A téli repce átlagosan 3,4 tonnát hozott hektáronként, ami mindössze egy százalékkal több, mint 2018-ban volt, és ugyancsak egy százalékkal lett magasabb, mint az ötéves átlag. Ezt a rovarkártevőknek és az aszályos tavasznak tulajdonítja a Farming UK.

A tavaszi bab átlagos hozama 3,8 tonna volt, így 36 százalékkal haladta meg a tavalyi évi átlagot, ugyanakkor az őszi ültetésű bab hozama szintén jelentősen, 32 százalékkal bővült.

A terméshozamok egyértelműen mutatják, mennyivel jobb időjárási körülmények között dolgozhatott idén az angol mezőgazdaság, hiszen a 2018-as év sokáig emlékezetes marad a tartós aszály, valamint a valósággal szaharai forróság miatt.

Idén viszont június elejétől a csapadékosabb időjárás biztosította a legtöbb növény megfelelő fejlődését, bár a betakarítási időszakban a gyakori esőzések és záporok miatt a betakarítás általában lassú volt.