Nagy jövő előtt a tejágazat

Egy szakmai kutatás szerint 2030-ban 304 millió tonnával több tejet fogyaszt földünk lakossága, az elmúlt évi 864 millió tonnánál.

Az International Farm Comparison Network (IFCN) tejipari kutatóágazata, a Dairy Research Network elemzésében megállapítja, hogy 12 év múlva 1,2 milliárddal több tejfogyasztó lesz, hiszen addigra 16 százalékkal 8,7 milliárdra nő bolygónk lakossága.

Viszont a kutatók szerint nemcsak a nagyobb lélekszám miatt lesz szükség több tejre: szerintük 16 százalékkal nő az egy főre jutó fogyasztás, de nem lesz baj, mert a termelés 23 százalékkal bővül addigra, és az ágazat körülbelül egymilliárd embernek ad munkát. De nemcsak a fogyasztók és a termelők száma emelkedik a következő évek során: az elemzés megállapítja, hogy a tavalyi 372 millióval szemben 2030-ban már 417 millió tehén ad tejet világszerte.

A kutatók szerint Nyugat-Európában csak 14 százalékkal emelkedik a tejtermelés, mivel amúgy is a világ egyik vezető tejtermelője – India mellett. Azonban Dél-Ázsia 64 százalékot lép előre, mivel Ázsiában már jó néhány éve élénkül a tej- és a tejtermékek iránti kereslet.