Nagy mezőgazdasági területek egy kézben

A világ gazdaságainak egy százaléka hasznosítja a termőföldek, tanyák és gyümölcsösök 70 százalékát, derül ki egy jelentésből.

Az 1980-as évek óta a kutatók azt tapasztalják, hogy a földek feletti irányítás sokkal jobban koncentrálódik mind a tulajdon, mind a közvetett szerződéses gazdálkodás révén, amely monokultúrákat és kevesebb kisgazdaságot eredményez.

Figyelembe véve az ingatlanok növekvő értékét és a föld nélküli népesség növekedését, a jelentés számításai szerint a földek közötti egyenlőtlenség 41 százalékkal magasabb, mint azt korábban feltételezték . A szerzők szerint a tendenciát rövid távú pénzügyi manőverek okozták, amelyek egyre inkább alakítják a globális környezetet.

A tanulmány szerint Ázsiában és Afrikában vannak a legmagasabb szintű a kisgazdaságok, ahol az emberi ráfordítás általában magasabb, mint a kémiai és mechanikai tényezők. Itt az időkeretek inkább generációkra szólnak, nem pedig 10 éves beruházási ciklusokra.

Világszerte a gazdaságok 80-90 százaléka családi vagy kis gazda tulajdonban van, de a földterületnek és a kereskedelmi termelésnek csak egy kicsi és szűkülő részét fedik le ők. Az elmúlt négy évtizedben a legnagyobb változás Egyesült Államokban és Európában következett be, ahol a tulajdonjog kevesebb kézben összpontosul, sőt az egyéni gazdálkodók is szigorú szerződések alapján dolgoznak a kiskereskedők, a kereskedelmi konglomerátumok és a befektetési alapok között.

Ennek megoldása érdekében a jelentés javasolja az átláthatatlan földtulajdon-rendszerek fokozottabb szabályozását és felügyeletét, az adórendszerek megváltoztatását a kistermelők és a jobb környezetgazdálkodás támogatása érdekében, valamint a közösségek földjogainak nagy támogatását.

A kistermelők, a családi gazdálkodók, az őslakosok és a kisközösségek sokkal óvatosabban viszonyulnak a földhasználathoz. Ez nem csak a befektetés megtérüléséről szól; kultúráról, identitásról és arról, hogy valamit hagy a következő generációnak. Sokkal több gondot fordítanak, és hosszú távon egységenként többet termelnek, áll az összegzésben.