Napenergiával öntöznék a mezőket Tanzániában

A legtöbb gazda Tanzániában jelenleg dízelszivattyúkat használ a száraz mezőgazdasági területeik öntözéséhez. A Tanzániai Megújuló Energia Egyesület napenergiával szeretné segíteni őket.

A dízelgenerátorokkal sok probléma van az 56 millió lakosú afrikai országban. A berendezések nem túlzottan hatékonyak és sok műszaki probléma adódik velük.

Nem beszélve arról, hogy üzemelés közben vastag fekete füstfelhők kerülnek ki a generátorból. Bár elméletileg áram is rendelkezésükre állhatna, de a kábelek telepítésének költségét nem tudják megfizetni. Ráadásul az áram díja is magasabb, mint a dízelolajé.

Dr. Matthew Matimbwi, Tanzániai Megújuló Energia Egyesület munkatársa más energiaforrásokat vizsgál. Kutatása szerint a napenergiával működő öntözés lenne a legolcsóbb, annak ellenére, hogy nagyobb beruházást igényelnek, mint a dízelgenerátorok.

Számításai szerint egy napelemes rendszer megtérülése 31 hónap után várható.

Az egyesület igyekszik felhívni a gazdák és a döntéshozók figyelmét a napenergiára. Nem kis feladat, mert a közbizalom az első napelemek megjelenése után a silány minőségű eszközök miatt megrendült a megújuló energiára épülő technológiában.

A szervezet és az ország Műszaki Szabványügyi Irodája most közösen kidolgozza a napenergiával működő szivattyúk minőségére vonatkozó szabályokat annak érdekében, hogy a gazdák minőségi termékekhez juthassanak.

Az egyesület ezeken kívül a kormányzat segítségére is számít, hogy a tanzániai gazdák könnyebben megvásárolhassák a szivattyúkat.

Marion Wellmann képe a Pixabay -en.