Naperőmű, tengervíz, paradicsom

Ausztrália egyik szövetségi állama Dél-Ausztrália főként sivatagjairól és tengerpartjáról híres. A part egyik – vagy kétszáz kilométeres öblében – van Port Augusta, ahol a közel s távol annyi a zöld, amennyit a szorgos ausztrálok a kertjükbe ültetnek. Most mégis egy nagy paradicsomfarmról szólnak a hírek, de ez olyan farm, amihez az öntözővizet a tengerből veszik.

A farmon négy, egyenként öthektáros klimatizált üvegházban a számítások szerint évente 15 ezer tonna paradicsomot termelnek, de ehhez építeni kellett egy 127 méter magas tornyot, amelyre 23 ezer tükör fókuszálja a nap fényét. Az így nyert hővel aztán desztillálják a tengervizet, áramot fejlesztenek, amellyel az üvegházak légkondiját, meg a szivattyút üzemeltetik, ami megtölti a 115 millió literes víztározót. Bizonyára szükség is van rá, hiszen a nyilvánosságra hozott adatok szerint a naperőmű napi édesvíztermelő kapacitása egymillió liter.

A két éve kezdődött építkezés alig került többe 200 millió ausztrál dollárnál, de a helyiek úgy vélik, megérte a befektetés.