Naphálóval védik az almásokat Dél-Afrikában

Vevőim elsősorban a szemükkel vásárolnak – mondta Andre Cloete, a történelmi, még a búr időkben alapított dél-afrikai Klein Ezeljacht farm ügyvezető igazgatója, magyarázatul hozzáfűzve, hogy ha a láda tartalmának tizede túlságosan napégette, már csak harmadosztályú lehet, és a léüzembe kerül.

A különösen forró április és május miatt azonban a szakember úgy becsli, hogy a piros almák ötöde, míg a zöldek 60 százaléka végezte így, ami nagy veszteség a gazdaságnak. Pedig az ilyen almák édesebbek, és testesebb az ízviláguk, azonban a vevőknek nem tetszik a külsejük.

A probléma megoldása érdekében Cloete hálókat húzatott az almások fölé és elkezdte kiépíteni az öntöző rendszert is, de ez nem olcsó. Becslése szerint a gyümölcsök megfelelő védelme akár a felével is növelheti a termelési költségeket.

Mindazonáltal úgy véli, hogy ez egy olyan ár, amelyet érdemes fizetni, különösen azért, mert arra számít, hogy az éghajlatváltozás súlyosbítja a helyzetet. Dél-Afrika almatermésének jó részét Délkelet-Ázsiában értékesíti, és amíg sok országban a zöld almát részesítik előnyben Kína és a Távol-Kelet a nagyobb, vörös színű gyümölcsöt preferálják, amely döntően hibátlan. Ezért az almatermesztők igyekeznek a piaci igényeket kiszolgáló fajtákat választani, de közülük is olyanokat, amelyek jól bírják az egyre forróbb klímát