NASA DEVELOP – műholdas adatok gyakorlati haszna

A NASA nevéhez főként az űr, műholdak és asztronauták fogalmakat kapcsoljuk, miközben a Föld ökológiai szempontjai és vízkészlete, a mezőgazdaság vagy időjárás- és katasztrófa-előrejelzés területén is számos kutatást végez. A NASA DEVELOP egy olyan együttműködési program, mely az alkalmazott tudományok segítségével keres a környezeti problémákra megoldásokat a NASA Earth megfigyelő rendszer adatainak felhasználásával. A program célja, hogy a helyi vagy állami szervezetek, a lakosság megértse és kihasználja a műholdas adatokban rejlő lehetőségeket, miközben olyan ökológiai, mezőgazdasági innovációkat valósítanak meg, melyek időt, energiát spórolnak és hatékonyságot növelnek.

Virginia állam szőlőtermesztőinek, borászainak és Washington állam almatermesztőinek jelent óriási segítséget a két legfontosabb NASA DEVELOP mezőgazdasági projekt. Virginia államban egyrészt a Landsat 8 OLI nevű műhold adatait felhasználva felmérték a szőlőtőkék területét, majd ezt légi fotókkal még ellenőrizték. Ehhez az előző évek termési adatait csatolva döntést tudtak hozni az állami szervek a szőlőtermő vidék kiterjesztési lehetőségeiről, mellyel a megnövekedett igényt tudnák kiszolgálni.

Az almatermesztők Washington államban egyrészt szerencsések, ugyanis a klíma nagyon kedvező alma termesztésére, ám a várhatóan növekvő hőmérséklet számos kártevő elterjedését vetíti elő. Így a korábbi hőmérséklet és kártevő elterjedési adatok segítségével előrejelzést készítettek a gazdák számára, hogy mely területeken, mely időszakokban kell felkészülniük a növényvédelemre. Remélem, hogy Magyarországon is egyre többet tudunk a NASA műholdas felvételeinek segítségével a hőmérséklet, csapadék és vízmennyiségek ismeretével majd a jövő terméshozamairól, kártevőiről megjósolni.