Nébih: nagyon sok tápoldat nem felel meg az előírásoknak

Ötvenféle tápoldatot ellenőrzött a közelmúltban a  Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih), és  csaknem minden másodiknál valamilyen problémát tapasztalt. A Nébih májusi terméktesztjén általános-, muskátli és kaktusz tápoldatokat vizsgált. Az ellenőrök 50 termékből vettek hatósági mintát, amelyek közül 24 nem felelt meg az előírásoknak, ezért ezek forgalomba hozatali és felhasználási korlátozását rendeltek el.

A Nébih közleménye szerint 19 terméknél találtak beltartalmi hiányosságot: így például az Albatrade Kft. Valentin virágtápja, valamint az Eurogarden Kft. által gyártott Általános tápoldat és a Muskátli és balkonnövény tápoldat megnevezésű terméknél több paraméter a garantált tápanyagtartalomnak csupán a töredékét tartalmazta. Ezzel a gyártók súlyosan megtévesztették a felhasználókat.  Az összesítésben a teszten az Auchan általános tápoldat, a Terrasan muskátlitáp és a Compo kaktusztáp végzett az élen – olvasható a közleményben.

A tápoldatok közül jellemzően a 250-, a 400-, az 500- és az 1000 milliliteres kiszerelésű termékeket vizsgálták a szakemberek, mivel a vásárlók körében ezek a legnépszerűbbek, de vettek mintát az önadagolós, 32 milliliteres flakonokból is.

A hatóság  vizsgálta az engedélyokiratban szereplő minőségi paramétereket, a teljes tápelem összetételt és  ellenőrizte a termékek jelölésének, címkézésének megfelelőségét, a magyar nyelvű felirat meglétét, valamint a gyártó által garantált tápelem tartalmat. Emellett fogyasztói szempontból azt is tesztelték,  hogy mennyire pontosak az adagolási információk, könnyen, jól olvasható-e a címke, vagy épp mennyire biztonságos, könnyen kezelhető-e a flakon.