Negyven éve több mint kétszeres volt az ausztrál marhahús fogyasztás

Évtizedekkel ezelőtt alakult ki és évtizedeken át állandósult az a kép, hogy az ausztrálok csak marhát esznek, és amikor megsütik a vastag hússzeleteket, nemzeti italukat, a sört isszák hozzá.

Azóta fellendült az ausztrál borászat, az Australian Bureau of Agricultural and Resource Economics decemberben kiadott adatai szerint pedig már több sertéshúst fogyasztanak, mint marhát. Változnak az idők. A kínaiak rákaptak a marhahúsra, ausztrálok pedig fejenként 27,9 kiló sertéshúst esznek évente, több mint kétszeresét az 1975-ös 11,7 kilogrammnak. Összehasonlításul: a marhahús fogyasztás már csak 27,6 kiló, míg 1975-ben 62 kilóra rúgott, a csúcsévben, 1977-ben pedig egy főre 70,3 kilogramm jutott évente.

Ha csak az utolsó évtizedet nézzük, a marhafogyasztás 10, a birkahúsé 3,5 kilogrammal csökkent, míg a sertésből fejenként 4,5 kilóval többet ettek, a csirkehús fogyasztás pedig 7,6 kilóval emelkedett. Miután az ausztrálok egy főre eső éves csirkefogyasztása 45,3 kilóra bővült, látható, hogy a szárnyasok nyomultak be a marhahús piacára.

​Fotó: Pixabay.com