Nehéz a régészek élete

Móra Ferenc nem egy írásában emlékszik vissza azokra az időkre, amikor avarkori sírokat tárt fel Szeged környékén. Nem egyszer okozott gondot, hogy az ígéretes régészeti terület egy-egy ház, vagy szőlő alatt folytatódott, és a múzeumnak nem volt pénze arra, hogy kártalanítsa a gazdákat. Így sok érték rejtőzhet még a környék homokja alatt.

Hasonló történt Dél-Törökországban is. A Földközi-tenger mellett fekvő Mersi városához tartozó területen megtalálták az ógörög asztrológus és filozófus Aratos sírját. Aratost Soli Poempiopolis városában temették el. A sír nem látogatható, mert magánkézben lévő mezőgazdasági területen van. Az ősi város képünkön is látható oszlopai melletti narancsültevény alatt húzódnak a romok, de a régészek nem tudják feltárni. Amint Neşet Tarhan, a kerületi polgármester elmondta, még a föld alatt van az ókori város nagy része

„Van még egy kikötő is az oszlopoktól délre, amit még nem tártunk fel, mert a török Kulturális Minisztérium nem kapott állami támogatást. Mivel a narancsültetvény nyereséges, a föld jelenlegi piaci értéke túl magas, ezért nem tudjuk megvásárolni. Így Aratos továbbra is föld alatt marad” – mondta Remzi Yağcı, a Dokuz Eylül Egyetem múzeumi osztályának vezetője.

Az ókori város mellett egy török ​​és angol nyelvű tábla tájékoztatja az arra járókat az időszámításunk előtt 315 és 245 között élt Aratos sírjáról.