Nehéz évet zártak a lengyel epertermesztők

Lengyelország Európa legnagyobb ribizli, egres, málnatermelője, eper tekintetében pedig a második helyen áll a kontinensen. 50 százalék feletti részesedésével Lengyelország vezető a fagyasztott bogyósgyümölcsök és a sűrített gyümölcslevek szegmensében.

Az idei hómentes meleg tél, a rendkívül száraz és hűvös tavasz, valamint a nehéz nyár szakadó esőzésekkel jelentősen befolyásolták az idei epertermést.

A statisztikai hivatal az idei termelés szintjét 160 ezer tonnára becsüli, amely 10 százalékkal kevesebb, mint az előző szezonban.

Az ipari szamóca felvásárlási ára alacsonyabb volt, mint az előző szezonban. Az idei árakat többek között a vásárolt alapanyag rossz minősége is befolyásolta. A desszerteper iránti kereslet valamivel gyorsabban növekszik, mint a kínálat. A fogyasztók részéről a hazai eper iránti nagy érdeklődés azt jelentette, hogy a feldolgozó üzemek kevesebb mennyiségű alapanyagot vásároltak ebben az évben.

A lakossági kereslet növekedésével a gyümölcs jó árszinteket ért el, sőt növekedés is észrevehető volt. A fedett termelésben alkalmazott modern technológiákat a pontos megtermékenyítéssel és a korszerű növényvédelemmel kombinálják, gyakran egyre inkább a biológiai megoldásokon alapulva.

Ezért az ipari epergyártás Lengyelországban fokozatosan csökken, és a desszertpiac tovább pedig fog fejlődni, prognosztizálják a szakértők. A takarás alatt történő termesztés az eper hónapokig folyamatos eperellátást kínál a fogyasztók számára.

Forrás: Jagodnik.pl

Engin Akyurt képe a Pixabay -en.