Nem egérálom, valóság a „sajterőmű” Franciaországban

A népszerű anekdota szerint Charles de Gaulle egyszer 1962-ben kifakadt: hogyan lehet kormányozni egy országot, ahol 246 féle sajt van? Manapság azonban eltűnődhetne a le Général (a Tábornok, ahogy tisztelettel nevezték), hogy miként lehet áramot fejleszteni az érlelt sajtok révén.

Jelenleg a sajt-felvágott-bagett-vörösbor négyességről ismert vidéki franciák elektromos áram igényének 75 százalékát atomerőművek biztosítják, bár a tervek szerint 2025-ben már csak 50 százalékos lesz a nukleáris energia aránya, egyebek között a sajtnak köszönhetően.

Albertvilleben ugyanis már 1500 otthont látnak el elektromos energiával a sajtüzemek révén. Minden sajtüzemben rengeteg savó képződik, amit az 1992-es téli olimpiának otthont adó város új, Savoie Lactée nevű üzeme biogázzá alakít, majd az gáz felhasználásával előállított elektromos energiát a francia elektromos művek, az EDF hálózatába töltik.

A Savoie régió híres sajtja a Beaufort, amelynek termelői szövetsége tavaly avatta felé a 13 millió eurós savó-biogáz erőművet. Az Albertville-i erőmű évente 3 millió kilowattóra teljesítménye 1500 háztartás elektromos energiaigényét elégíti ki, ugyanakkor az erőműben keletkező forró víz és gőz visszatér a sajtüzemekbe, ahol felhasználják a termelés során.

Iratkozzon fel Ön is hírlevelünkre és értesüljön a friss blogposztokról:https://blog.syngenta.hu/hirlevel