Nem kell a franciáknak a két importmedve

A francia Pireneusok mezőgazdasági termelői és vadászai két nőstény medvét próbálnak áthajtani a határ spanyol oldalára. Pedig csak október közepén érkeztek Szlovéniából.

A Pireneusokban szó sincs olyan medvevészről, mint Erdélyben, hiszen medvéből kifejezetten importra szorulnak. Arról nem is beszélve, hogy az Európai Unió 2012-ben elítélte Franciaországot, mert elhanyagolta a medvék védelmére vonatkozó kötelezettségeit.

A gazdák szerint azonban a medvék jelenléte nem egyeztethető össze a gazdálkodással. A medvék étrendjének mintegy 70 százaléka általában növényekből áll, ám a pásztorok szerint megtámadhatják a kecskéket, és akár tucatnyi állat is lezuhanhat a sziklákról, amikor megpróbálnak menekülni, ha egy medve üldözi őket. Ezért egy héttel azután, hogy szabadon eresztették a két vemhes nőstényt, az Ossau-völgyből mintegy száz pásztor, gazdálkodó, vadász és önkormányzati tag érkezett, hogy átijessze őket a spanyol oldalra. Sarrance polgármestere, Jean-Pierre Chourrout-Pourtalet azt mondta, hogy hivatalosan ezek emberek, csak egy hegyi sétára indultak.

Érdekes lesz, ha a spanyolok majd vissza akarják terelni a medvéket, mondván, hogy a franciák hozatták őket Szlovéniából, hát férjenek meg velük.

Iratkozzon fel Ön is hírlevelünkre és értesüljön a friss blogposztokról:https://blog.syngenta.hu/hirlevel