Nem tudja eltartani magát Irán?

 Irán 8 százalékkal több élelmiszert és mezőgazdasági terméket importált a március 20-án zárult pénzügyi évben, mint az előző 12 hónap során – mondta Kaveh Zargaran, az Iráni Élelmiszeripari Szövetség főtitkára.

Zargaran, aki a Teheráni Kereskedelmi Kamara Mezőgazdasági Bizottságának vezetője is, újságíróknak elmondta, hogy hogy az Iszlám Köztársaság 18 millió tonnás élelmiszer- és mezőgazdasági termékimportjának értéke 14 százalékkal 9,8 milliárd dollárra nőtt az elmúlt pénzügyi évben.

A behozatal több mint a felét tette ki a takarmánykukorica, rizs, szójabab, valamint a hús. A rizs és a növényolaj import értéke 76, illetve 68 százalékkal emelkedett, míg Irán húsimportja 53 százalékkal bővült az említett időszakban. Ugyanakkor 96 százalékkal 518 millió dollárra nőtt az árpa importja.

A takarmánykukorica értéke 1,6 milliárd dollárra rúgott, 1,2 milliárd dollárért vettek rizst, 943 millió dollárba került a szójabab, 544 millió dollár értékű volt a banánbehozatal, 524 millió dollárért importáltak húst, míg 503 millió dollárt fordítottak étolajra és 424 millió dollárt a nyers növényi olaj beszerzésére.

Iráni adatok szerint 120 millió tonna körül stagnál az ország éves mezőgazdasági termelése, amelyből 82 millió tonna a gabona, 20 millió tonnát tesz ki a zöldség, amihez 14 millió tonna vágóállat és több mint egymillió tonna halászati ​​termék járul.