Nem várnak jó évet a mezőgépgyártók

A világ 6 ezer mezőgazdasági gépgyártóját tömörítő Agrievolution Alliance nemrégiben végzett nemzetközi felmérése meglehetősen borús képet fest az ágazat jövőjéről.

Igaz, nem beszélhetünk globális trendről, hiszen például Törökországban erős forgalomcsökkenést prognosztizálnak a szakma résztvevői számára, de Nyugat-Európát illetően pozitívak a várakozások. Amint az Agrievolution Alliance felmérésében a gyártók beszámoltak róla, az elmúlt három hónap során a legjobb árbevételt Oroszországban, Kínában és Indiában érték el, míg a legrosszabb forgalom Brazíliában, majd, az Egyesült Államokban volt.

A felmérést alátámasztja a John Deere napokban kiadott prognózisa, amelyben az amerikai cég (amelynek komoly beszállítója a magyar Rába Holding), forgalmának esésére számít jövő évben. Ezért a John Deere, arra számít, hogy gyártmányainak kiskereskedelmi értékesítése a 2016-os üzleti évben 15-20 százalékkal csökken Kanadában és az Egyesült Államokban és ugyanezt várják Dél-Amerikában is. Ázsiában és az 28 EU tagországban stagnálást, illetve Európában esetleg legfeljebb 5 százalékig terjedő lanyhulást vár a cég. Az Európai Uniót illetően megjegyzi, hogy prognózisuk szerint a terményárak jövőre is nyomás és a sokéves átlag alatt maradnak.