Nemcsak nálunk szokatlan a tél: hó alatt az Etna szőlői

Az Etna nagyjából 3330 méter magas, és arról nevezetes, hogy évente jó, ha egy napig borítja hó a csúcs környékét. Hiába, Szicília alig van északabbra Tunéziánál.

Január elején azonban nemcsak nálunk volt arktikus hidegbetörés: az egész Etnát belepte a hó, és még a bőven ezer méternél is alacsonyabban fekvő szőlők is hó alatt voltak. Concette Bonini, a Planeta borászat részéről cseppet sem aggódik, hiszen mint mondja, bár csak néhány napig tartott a száraz hideg, de arra jó volt, hogy a penésztől és a baktériumoktól mentesítse a szőlészeteket.

A havazást követő napokban aztán Palermóban, a tengerparton már újra plusz tíz fokot mértek, és nincsenek olyan körülmények, amelyek miatt a híres etnai szőlészetek kárt szenvednének. Bonini emlékeztetett arra, hogy korántsem olyan a helyzet a hegy derekán lévő szőlőültetvényeken, mint 2013 decemberében az Abruzzo régióban volt, amikor 2000 hektár szőlő fagyott el az összesen 32 ezer hektárból.

Az Etna oldalában viszont jóval kevesebb a szőlő, összesen 3200 hektár, ahol évente nagyjából 78 500 hektoliternyi bornak való terem. Viszont ennek a viszonylag kis mennyiségnek nagy ára van a világpiacon. Mi teszi az Etna borait olyan különlegessé? A szakértők szerint három tényező kombinációja: a mediterrán környéken a szubalpesi éghajlat; a vulkáni talaj, valamint a filoxéra ellenálló helyi szőlőfajták.

Iratkozzon fel Ön is hírlevelünkre és értesüljön a friss blogposztokról:https://blog.syngenta.hu/hirlevel