Német búza: jó termés, kérdéses minőség

Németországban az esőzés miatt növekednek a búza minőségével kapcsolatos aggodalmak, és az esetleges minőségromlás gyengítheti az Európai Unió kiviteli kilátásait is, jóllehet Franciaország a vártnál jobb volt a terméseredmény – tudósított a Reuters.

A FranceAgriMer becslése szerint a termés megközelítette a 36 millió tonnát, szemben a tavalyi 28 millió tonnával.

Az alacsony csapadék és a hőhullámok hatása miatt a minőség azonban nem egyenletes, de csak az északkeleti Lorraine térsége mutatott nagyon gyenge szintet. Sebastien Poncelet, az Agritel tanácsadója szerint Franciaország szerencsés volt, a korai aratás révén, így jó eséllyel jó minőséget tudott betakarítani az esőzés beköszönte előtt.

Németország továbbra is jó terméseredményt vár bár a július utolsó két hetében – épp a betakarítás kezdetekor – szakadatlanul zuhogott az eső, sőt Alsó-Szászországban, az észak-német búzaexport központjában áradások is voltak.Az ismétlődő esőzések ugyanakkor veszélyeztetik a gabona minőségét, ami döntő fontosságú az export szempontjából. A gyengébb minőség visszavetheti a német gabonakivitelt, noha a világpiacon keresletnövekedés várható, miután az időjárás miatt komolyan károsodott az amerikai tavaszi búzatermés.

Német elemzők egyetértenek abban, hogy több takarmánybúza várható ebben az évben, mivel a gazdálkodók nem képesek fedezni a szárítás költségeit, így a napsütéses időjárás reményében a búzát kinn hagyják a földeken.

Mai hír, hogy Magyarországon 5 millió tonna őszi búza termett idén. Az országos termésátlag 5,2 tonna volt hektáronként. A betakarított búza mennyisége a várt 10-15 százaléknál kisebb mértékben, 4 százalékkal kevesebb a tavalyinál. A Dunántúl egyes részein 50 százaléknál magasabb a betakarított malmi minőségű búza aránya, az alföldi megyékben viszont sok helyen takarmány minőségű a learatott búza nagyobb része.