Német és francia termésgondok

Alaposan lefelé módosítottak a termés előrejelzést a francia és német szőlészek. A tavaszi fagy nem jött jókor.

A francia bortermés 18 százalékkal lesz kevesebb, mint a tavalyi, közölte a párizsi mezőgazdasági minisztérium, mivel áprilisban kétszer is szokatlan hideg volt az országban. Ezért mindössze 37,2 millió hektolitert várnak, ami 17 százalékkal marad el az elmúlt öt éves átlagtól.

A Német Gazdálkodók Szövetsége (DBV) pedig arról számolt be, hogy a fagyos tavasz és a nyári jégeső komoly pusztítást okozott a mezőgazdaságban. Amellett, hogy 1991 óta a legkevesebb almát szedhették le (mi lesz az apfelstrudellel??), csökkent a körte, a cseresznye és a szőlőtermés is. Ezért a német borászoknak meg kell elégedniük az „átlagosnál kevesebb” szőlőterméssel – jelentette a Deutsche Welle.

Az 555 ezer tonna alma csak a 2016-os termés 46 százaléka volt; a körte szintén a tavalyi évek mintegy felét érte el, a gabonatermelők pedig idegesen tapasztalták, hogy közel egymillió tonnával 44,5 millióra csökkent a termés.

Az időjárás miatt összesen 450 millió eurós kár érte a német mezőgazdaságot a DBV szerint, ezért a gazdák szövetségi és állami támogatást kértek a biztosítók pénzeszközeinek növelésére a veszteségek fedezésére.