Német farmeriskola Nyugat-Afrikában

Három év alatt mintegy 230 ezer nyugat-afrikai földművesnek tanította meg a korszerű mezőgazdaság alapjait egy német fejlesztési ügynökség, a Deutsche Gesellschaft für Internationale Zusammenarbeit (GIZ) GmbH – tudósított a nigériai The Nation.

Az idén befejeződő hároméves program során Nigéria mellett az Elefántcsontpart, Togo, Ghána és Kamerun kis családi gazdaságai számára helyi iskolákat hoztak létre, ahol 440 szakember egyebek között vállalkozói ismereteket is oktatott.

A GIZ beszámolója szerint a mezőgazdasági iskola hallgatóinak egynegyedét tették ki a nők. A farmereknek a GIZ szakértői elmagyarázták, hogy tervezzék meg a szezont, hogyan könyveljék a bevételeiket és kiadásaikat, valamint hogyan szervezzék meg a munkát és a termények piacra jutását.

Az újság által megkérdezett gazdák 70 százalékának a kurzus végeztével 50-100 százalékkal nőtt a terméseredménye. Közel kétharmaduk még bankszámlát is nyitott megtakarításai számára, egyharmaduk pedig szövetkezetet hozott létre, hogy erősítse pozícióját a piacon.

Mindezek eredményeként 160 és 756 euró közötti mértékben nőtt a családi gazdaságok éves jövedelme, de az említett országokban összesen mintegy 12,5 millió eurós többletjövedelemről beszélhetünk. Ezzel a kiegészítő jövedelemmel a kisvállalkozások jobban képesek megbirkózni a kakaóárak és hozamok ingadozásával.