Német vertikális farm az Antarktiszon

Az Antarktisz legtöbb kutatója az USA McMurdo állomásán telel át. Télen csak 200 körül van a világ minden tájáról érkező kutatók száma, de a sarki nyár idején általában ezer fölé szökik a népesség, sőt volt olyan év, amikor 1200-an nyüzsögtek a kutatóállomáson. Ezt a rengeteg embert etetni is kell, de a szállítási útvonal kissé hosszú.

A sarkvidéki élet gyakran nemigen különbözik az űrhajósokétól, hiszen csak szárított és fagyasztott élelmiszerhez jutnak a kutatók. De mi lenne, ha helyben termesztenének friss zöldséget? Ezért a Német Űrkutatási Központ úgy döntött, hogy az idei sarki nyáron (vagyis rövidesen), a német kutatóállomásra, a Neumayer III-ra küldi az Eden ISS konténert.

Ez a zárt rendszerű növénytermesztő egység már túl van az első teszt éven, amit Brémában hajtottak végre. A Német Űrkutatási Központ kutatója, Paul Zabel is leköltözik az Antarktiszra, ahol 42 LED lámpa alatt zöldséget és gyümölcsöt termeszt az úgynevezett vertikális farmon, ahol egymás fölé függesztett tálcákban növekednek a tápoldattal öntözött növények.

A rendszer automatikusan működik és monitorról ellenőrzik. Annak érdekében, hogy jobban fejlődjenek a növények, megnövelik a konténerben a levegő szén-dioxid tartalmát, a hőmérsékletet pedig 24 fokra állítják be.

De ahogy a dolgok állnak, talán nem is sokára, a sarki nyáron üvegházakban is lehet zöldséget termeszteni, és erre nézve már számítások is készültek. Igaz, az Antarktisz nem valami nagy piac, de különleges műanyagból készült melegházak telepítését tervezik olyan arktikus helyeken, mint a kanadai Yellowknife, vagy Grönland.