Nemzeti vészhelyzetet okozott a sertéspestis Vietnamban

Május második felében Vietnam 500 ezer sertés kényszervágását hajtotta végre, hogy megakadályozza az afrikai sertéspestis terjedését. Így 1,7 millióra, az ország sertésállományának 5 százalékára emelkedett a levágott jószágok száma.

A sertéshús a 95 milliós Vietnamban a teljes húsfogyasztás háromnegyedét teszi ki, és a mintegy 34 millió darabos állomány többségét belföldön fogyasztják el.

A délkelet-ázsiai országban első alkalommal februárban észlelték az afrikai sertéspestis-vírust, a betegség nagyon gyorsan terjedt, és az ország 63 tartományából hamarosan 42-ben mutatták ki. Az Egyesült Nemzetek Élelmezési és Mezőgazdasági Szervezete (FAO) márciusban tanácsolta Vietnamnak, hogy a sertéspestis járványt nemzeti vészhelyzetnek nyilvánítsa.

„Az afrikai sertéspestis jelenti a legnagyobb veszélyt a vietnami állattenyésztési ágazatban” – idézte a Reuters hírügynökség Nguyen Xuan Cuong mezőgazdasági minisztert, aki szerint nehéz kordában tartani a járványt, mivel a vírus változatos módon terjedhet.

Ezért a múlt hónap elején Vietnam bejelentette, hogy mozgósítja katonai és rendőri erőit a járvány leküzdése érdekében.

Kína, a világ legnagyobb sertéstermelője, amelyet szintén sújt a járvány, május végén bejelentette, hogy megkezdi az afrikai sertéspestis elleni vakcina klinikai vizsgálatát.