Nő az EU eladatlan búzakészlete

Európa búzakészletei valószínűleg az elmúlt hat év legmagasabb szintjére emelkednek, mivel a világpiac telítettsége miatt szűkülnek az exportlehetőségek.

A jövő év júniusának végére az EU búzakészletei 32 százalékkal fogják meghaladni az idei első félév végi szintet és elérik a 14,5 millió tonnát – idézte az Európai Bizottság előrejelzését a Bloomberg hírügynökség. Ha valóban bekövetkezik, az lesz a legnagyobb készlet a 2009-2010-es szezon óta.

A malmi búza ára a párizsi árutőzsdén 15 százalékot esett július elseje óta, mivel az európai és a Fekete-tenger környéki szárazság aggodalomba ejtette a befektetőket és ezért inkább más terményféleségeket részesítettek előnyben.

Másrészt a Nemzetközi Gabona Tanács (International Grains Council) azt jósolta, hogy a Franciaországtól Oroszországig tapasztalt, a szokottnál nagyobb termés azt eredményezi, hogy a világ teljes búzakészlete 4,5 százalékkal 211 millió tonnára duzzad a 2015-2016-os szezon végére.

„Az európai export kissé visszaesik az elmúlt évhez képest. Mivel a kivitel láthatóan csökken, a készleteink tovább növekednek” – jelentette ki Alexandre Boy, a párizsi mezőgazdasági tanácsadó cég, az Agritel elemzője.

Ami a készletet illeti, a világ búzatermésének ötödét adó EU komoly mértékben emelte a szezon végére szóló prognózisát az említett 14,5 millió tonnára, hiszen két hónapja még mindössze 10,6 millió tonnás becslést hozott nyilvánosságra. Igaz, az idei termés-előrejelzés is 2,8 százalékkal 144,6 millió tonnára emelkedett.