No-deal: mi lesz a francia farmerekkel?

A francia mezőgazdaság komolyan aggódik a megállapodás nélküli Brexit lehetősége miatt. Csődökre, Calais forgalmának befagyására figyelmeztetnek a szakértők.

Az FNSEA francia farmerszövetség szerint a no-deal legjobban a bor és szeszipart sújtaná, hiszen ez a szektor évi 1,3 milliárd eurónyi többletet ér el az Egyesült Királysággal – az ágazat második legnagyobb piacával – folytatott külkereskedelemben. A külkereskedelmi mérleg szerint a francia többlet eléri az évi 10 milliárd eurót, amiből mezőgazdasági kivitelre 3 milliárd jut. Így Nagy Britannia a francia mezőgazdaság harmadik legnagyobb vásárlója.

A szarvasmarha tenyésztők pedig attól tartanak, hogy kedvezőtlen esetben az ír kollegáik nem tudnak vámmentesen szállítani Angliába, ezért a kínálatuk megjelenik a kontinensen, és lenyomja az árakat.

Thierry Pouch, a francia mezőgazdasági kamara közgazdászának becslése szerint az Egyesült Királyságba irányuló francia tejtermékek éves többlete 700-800 millió euró, a gyümölcsé pedig 200 millió eurót tesz ki. A no-deal esetén a legrosszabb helyzetben Normandia és Bretagne farmerjei találják magukat, ráadásul, ha kicsúszik alóluk a piac, a túltermelés miatt zuhanni fognak a felvásárlási árak, ami a termelőket csődbe viheti – hangsúlyozta Thierry Pouch a BBC összefoglalójában.

A hatóságok mindenesetre felkészülnek a legrosszabbra. Mivel a megállapodás nélküli kilépés esetén a vámhatár lesz a legszűkebb keresztmetszet, a fő külkereskedelmi csomóponton, Calais-ban 600 vámtiszt munkába állítását tervezik.

Iratkozzon fel Ön is hírlevelünkre és értesüljön a friss blogposztokról: https://blog.syngenta.hu/hirlevel

Fent vagyunk a Facebookon is: https://www.facebook.com/syngentaagrarklub