Nőhet a brit gazdák uniós támogatása – angol fontra váltva

A betakarítás végeztével a brit gazdák már nem az időjárással, hanem egészen mással foglalkoznak: az angol font árfolyamával.  „A font és az euró árfolyama most kritikus kérdés számunkra. Ugyanis kizárólag ettől függ, a brit mezőgazdaság idei nyereségessége” – idézi a BBC Anand Dossa, közgazdászt a National Farmers Union, vagyis a farmerszövetség szakértőjét.

A két valutanem átlagos árfolyama szeptemberben fogja meghatározni, hogy mennyi pénzt kapnak a brit gazdák az Európai Unió Közös Agrárpolitikájának (CAP) támogatásaként – tavaly ez biztosította ugyanis az Egyesült Királyság mezőgazdasági bevételének több mint felét.

A CAP-kifizetések összegét euróban számolják. A Brexit-szavazás óta a font 30 éves mélypontra esett a dollárral szemben, és jelentősen gyengült az euróhoz képest is. Ez azt jelenti, hogy akár 15 százalékkal is növekedhet az uniós támogatás értéke, ha átváltják fontra, és ez a növekmény a BBC cikke szerint elérheti az 500 millió fontot is. Ugyanakkor a gyengébb font az üzemanyag, műtrágya és az állata takarmány drágulásához vezet, de London igyekszik megnyugtatni a gazdákat, hogy a majdan megkezdődő kilépési tárgyalások alatt sem veszítik el az uniós agrártámogatást, legalábbis 2020-ig.

Másrészt a külföldről származó élelmiszerek ára már emelkedett a helyben termeltekhez képest, és az Egyesült Királyság gazdálkodói ki is használják ezt a versenyelőnyt a tengerentúli (amerikai) értékesítés során. Azonban nemcsak a támogatások, hanem az EU-országokkal való kereskedelem is kritikus kérdés a farmerek számára.

Az Egyesült Királyság az elmúlt évben 18 milliárd font értékben exportált élelmiszert és italokat, ugyanakkor a behozatala 38,5 milliárd fontra rúgott. A legnagyobb kereskedelmi partnerei pedig Írország, Franciaország, Hollandia valamint az USA volt.

 

Az Egyesült Királyság élelmiszer-, takarmány- és ital importja

A legfontosabb országok 2015-ban, millió font

Hollandia  4700

Írország  3900

Franciaország   3900

Németország   3500

Forrás: BBC

 

Az Egyesült Királyság élelmiszer-, takarmány- és ital exportja

A legfontosabb országok 2015-ban, millió font

Írország   3000

Franciaország    2000

USA  1900

Hollandia 1300

Forrás: BBC