Női gazdálkodókat segít a Syngenta

Jelenleg több mint 80 millió női farmer gazdálkodik Afrikában, ahol egyébként a földművelés mindig is hagyományosan női munkának számított.

A múltban a lakosság jelentős része faluközösségekben élt és a nők gazdálkodtak, a férfiak pedig vadászni jártak. Így tehát a nők szorgalmával, gyakorlatával sosem volt baj, manapság azonban a nők farmjainak termelékenysége 20-30 százalékkal alacsonyabb, mint a férfiaké.

A különbségnek több oka van. Legtöbbjüknek egy hektáros, vagy kisebb földje van és igen nehéz körülmények között élnek, mert a női gazdálkodók nehezebben jutnak hitelhez, így műtrágyához és a minőségi vetőmaghoz, mint a férfiak. A földvásárlásról, technológiáról nem is beszélve.

Annak érdekében, hogy megszűnjön ez a különbség, a Syngenta összefogott a kenyai TechnoServe Kenya nonprofit szervezettel, és a női farmerek támogatására létrehozták a „Mavuno Zaidi” (termelj többet) programot. Ennek során gazdálkodó nőket rengeteg szakmai tanáccsal látták el a trénerek – akik harmada szintén a szebbik nemből került ki –, ugyanakkor a hitelképtelen gazdaságaikat segítették a tőkéhez jutásban, hogy növelhessék a termelékenységet. Ez úgy sikerült, hogy a csatlakozókból megtakarítási és kölcsönző csoportokat hoztak létre, és ez a szövetkezet segített áthidalni a nehézségeket.

Az sem mellékes, hogy a program segítséget nyújt a közvetlen piacra jutásban is, így nem a lánckereskedők nyerészkednek a terménykereskedelmen. Mindössze egy év elteltével a programban résztvevő termelők nettó hektáronkénti jövedelme a paradicsom esetében 85, míg a burgonyánál 45 százalékkal nőtt.