Nőtt a repce területe

Ágazati becslések szerint az idei betakarításra körülbelül 100 ezer hektárral nagyobb területen vetettek repcét az Európai Unióban, mint egy évvel korábban.

Jóllehet 6,6 millió hektárra bővült az EU repceterülete, a tendencia nagyon eltérő az egyes tagállamokban. Az Agrarmarkt Informations-Gesellschaft adatai szerint Németországban és Dániában várhatóan nem változik jelentős mértékben az előző évhez képest a repce termőterülete. Ezzel szemben Franciaországban, és elsősorban az Egyesült Királyságban jelentős csökkentést regisztráltak.

Azonban ezt a csökkenést több mint ellensúlyozta a terület 19, illetve 9 százalékos növekedése Romániában és Lengyelországban. Romániában a repce-terület már több éve folyamatosan emelkedik, és idén egyharmadával haladja meg az öt éves átlagot. Hazánkban pedig az adatok szerint 4 százalékkal nőtt a vetésterület. A lengyel repce ugyanakkor nemcsak nagyobb területen terem, hanem ezen a télen kevesebb veszteséget szenvedett, mint egy évvel korábban. A téli veszteség egyébként több országban is csökkent, azonban bizonyos régiókban a vetés idején túl száraz volt a talaj, és bizonyos esetekben be is kellett szántani a vetést.

A talaj nedvességtartalma azóta is kritikus kérdés annak ellenére, hogy Európa számos régiója kapott csapadékot a közelmúltban. A szár növekedése idején azonban több esőre lenne szükség a megfelelő virágzás érdekében, így a következő két hét csapadékossága dönti el, hogy lesz-e rekordhozam az Európai Unióban.