Növekedésnek indult az unió állatállománya

A holland takarmánygyártó, a ForFarmers üzemi eredménye jelentősen emelkedett az első fél évben a tavalyi azonos időszakhoz képest, ami az állatállomány növekedésének köszönhető. A cég ugyanakkor arra is figyelmeztetett, hogy olyan tényezők, mint például az Egyesült Királyság üzleti tevékenységét visszafogó Brexit-bizonytalanság, azt eredményezik, hogy a növekedés az év hátralévő részében lassulni fog.

Az Európai Unió takarmánypiacának 6 százalékát lefedő, és Hollandia mellett Belgiumban, Németországban valamint Nagy Britanniában is termelő vállalat vezetője, Yoram Knoop az Agrimoney-nak elmondta, hogy vásárlóik jelenleg jobb pénzügyi helyzetben vannak, mint egy évvel ezelőtt, amikor a tej- és a sertési árak nyomás alatt voltak. Idén az állattenyésztők – különösen Hollandiában, Németországban és Belgiumban –, egyre több minőségi takarmányt vásárolnak termelésük növelése érdekében.

„Az Egyesült Királyságban nagy a bizonytalanság a Brexit mezőgazdasági ágazatot érintő következményeivel kapcsolatban, ezért a gazdálkodók tétováznak: bizonytalanok, hogy a tavalyi csökkenés után növeljék-e, állatállományukat” – jelentette ki Yoram Knoop, hozzátéve, hogy Európában egyre csökken a sertéshús-kereslet, míg a szárnyasoké növekszik.

A ForFarmers üzemi eredménye június 18 százalékkal 38,7 millió euróra emelkedett, míg az 1,11 milliárd eurós árbevétel 3,7 százalékkal volt magasabb, mint egy évvel korábban.