Növelni akarja lisztexportját Ukrajna

A gabona világpiaca folyamatosan változik, ugyanakkor egyre nagyobb szerepe van a malomiparnak és a lisztnek. Ez pedig lehetőség ad arra, hogy diverzifikáljuk a kockázatot ugyanakkor növeljük a profitot – jelentette ki Rodion Rybchinsky, az ukrán malomszövetség elnöke.

A liszt Ukrajna stratégiai terméke. Az elmúlt öt év mindegyikében az ukrán malmok folyamatosan növelték az export mennyiségét és új piacokra törtek be, miközben a hazai fogyasztás nem változott. Az USDA, az amerikai mezőgazdasági minisztérium adatai szerint 2015-ban Ukrajna már a világ tíz legnagyobb búzatermelője között szerepelt a világtermelés négy százalékával. A búza éves termésátlaga 23,6 millió tonna, míg a belpiaci fogyasztás átlaga 12,2 millió tonnát tesz ki.

Mindehhez Rodion Rybchinsky hozzá tette, hogy a közel ezer ukrán malom együttesen évi 3,2 millió tonna liszt előállítására képes. Tavaly az évtized eddigi legnagyobb mennyiségét, 257,5 ezer tonna lisztet exportált az ország, amely idén 300 ezer, jövőre pedig 350 ezer tonna kivitelét tervezi. A helyi malomszövetség szerint a jelenlegi kapacitásokkal is évi félmillió tonnára növelhető az éves lisztkivitel.