Nyolcvan éve a legkisebb termés Floridában

A tavalyi Irma hurrikán után – ami leverte e floridai narancsok felét a fákról – a helyi citrus-szövetség arra számított, hogy az októberben kezdődött idei szezonban a termés eléri a 75 millió – egyenként 41 kilós – ládányit. Ezzel szemben az Egyesült Államok mezőgazdasági minisztériuma mindössze 44,95 millió ládás termésről számolt be, ami 35 százalékos visszaesés az előző narancsszezon – amúgy sem túl magas – 68,85 millió ládányi hozamához képest.

Amint az Orlando Weekly rámutat, 80 éve nem volt ilyen alacsony a termés az USA legfőbb narancstermesztő államában, Floridában, amelynek több mint 74 millió narancsfájától közel 80 ezer ember megélhetése függ. De a baj nem jár egyedül, hiszen 49 százalékkal kevesebb, csupán 7,76 millió láda grapefruit termett.

Az Irma hurrikán – a legpusztítóbb vihar, amit valaha észleltek Floridában –, ugyanis éppen akkor érkezett, amikor a farmerek a betakarítás derekán voltak, és amúgy is az elmúlt öt év legkisebb termését várták. Ennek oka narancszöldülés (Citrus greening), vagy más néven a sárga sárkánykór amit a Candidatus Liberibacter asiaticus baktérium okoz: hatására a gyümölcs kicsi és zöldes marad, és rövidesen a fa is elpusztul.

A hurrikán pusztítása miatt a kongresszus 2,36 milliárd dolláros segélycsomagot biztosított a farmerek veszteségeinek csökkentésére, amelyből a farmok indokolt esetben akár 500 ezer dolláros támogatást is kaphatnak.

Fotó: Pixabay.com