Nyomtasson alkatrészt – 3D nyomtatás a mezőgazdaságban

Fotó: Jonathan Juursema

Bár a 3D nyomtatási technológia már a 80-as évek óta ismert, kiemelt figyelmet az utóbbi pár évben kapott, a nyomtatók és a felhasznált alapanyagok árának csökkenése következtében.

Maga a nyomtatási folyamat hasonló a jól ismert nyomtatáshoz: valamilyen számítógépes tervező program segítségével felépíthető egy digitális modell, melyet a szoftver vékony rétegekre bont. Nyomtatáskor ezeket a rétegeket építi fel a gép ráolvasztásos módszerrel. Általában műanyag alapanyaggal dolgoznak, melyek akár olyan tartósak is lehetnek, mintha fémből készülnének.

Elsődlegesen prototípusok, egyedi termékek előállítására használják ezt a technológiát, hiszen gyorsabb és olcsóbb az előállítás, mint egy gyártósoron. De hogy hasznosíthatjuk ezt a mezőgazdaságban?

Mivel a földeken drága és speciális gépeket használnak, ezek egyedi kialakítása vagy egy elromlott alkatrész helyettesítése idő- és költségigényes. Minden gazda átélte már, hogy nem haladt a betakarítási folyamat, mert a traktor meghibásodott vagy nem volt megfelelő szerszáma épp. Az elérhető árú nyomtatók, a nyílt és online modellező programok, a közösségi tudástranszfer megváltoztathatja a mezőgazdasági eszközök piacát. Idővel akár a fotelból irányítva nyomtathatjuk ki speciális csavarjainkat, egyedi szerszámainkat vagy alkatrészeinket.