Nyúlinvázió Angliában

 A vadnyúl állomány robbanásszerű szaporodása súlyos csapást jelent a brit gazdaságokra és megtizedelik kertészetek termését is.

A betegség-rezisztens nyulak száma 50 százalékkal mintegy 60 millióra ugrott az elmúlt 12 évben. A Natural England nevű természetvédelmi csoport szerint az üregi nyúl jelenti a legnagyobb veszélyt a brit mezőgazdaság számára és úgy becsülik, hogy az általuk okozott kár legalább 100 millió fontba kerül évente.

A Natural England azt állítja, hogy a vadon élő nyulak hordái pusztítanak a kukoricásokban, a búza-, árpa- és zabföldeken, és minden nyúl egy hektár őszi búzát fal fel, így elvész a termés egy százaléka. Ráadásul a fák kérgét lerágva pusztítják a csemetéket, megakadályozva az erdő természetes regenerációját.

A második világháború után több mint 100 millióra becsülték az Egyesült Királyságban élő nyúlpopulációt, de myxomatosis – egyfajta, csak az állatokra veszélyes himlő –megtizedelte számukat. A myxomatosist 1952-ben egy bakteriológus vetette be Franciaországban, mégpedig illegálisan, hogy megszabadítsa birtokát a birtokán nyulaktól. A betegség gyorsan végigsöpört az egész kontinensen, Britanniában pedig 1953-ban megölte az állomány 95 százalékát, így a populáció mintegy négymillióra csökkent.

Az elkövetkező évtizedekben aztán elszaporodtak a myxomatosis-rezisztens állatok, így ma már számuk a becslések szerint mintegy 60 millióra tehető. A Telegraph tudósítása viszont arra nem tér ki, mit csináltak a gazdák, amikor még 100 millió üregi nyúl garázdálkodott szerte a brit szigeteken.